Belut |
Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak.
Tidak hairanlah ramai yang percaya belut boleh membantu mengubati penyakit seperti buah pinggang, lelah, darah gemuruh, lemah tenaga batin dan penyembuhan luka pembedahan.
Spesies ikan ini jika diamalkan memakannya selalu, dikatakan boleh menguatkan daya tahan tubuh, menormalkan tekanan darah, menghaluskan kulit, mencegah penyakit mata, menguatkan daya ingatan dan membantu mencegah hepatitis.
Namun begitu, ia juga perlu dimakan secara bersederhana kerana ia mengandungi kandungan lemak yang agak tinggi.
Di bawah ini Paklong bagikan resepi sup belut yang sedap! Paklong pun terliur ni!
Siapa Paklong dan kenapa anda perlu dengar komen Paklong? Baca di sini.
Kepada yang berminat untuk beriklan di blog Paklong ni, boleh baca di sini.
Paklong sedia menjawab apa-apa soalan berbentuk mitos kesihatan , dan soalan kesihatan, boleh hubungi Paklong di sini.
Post a Comment